Guvernul a aprobat, marți, ordonanța de urgență pentru instituirea programului Electric Up 2024 prin care companiile HoReCa de toate dimensiunile, precum și microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM) din domenii diverse vor putea obține de la stat ajutoare de până la 150.000 EUR fiecare pentru a-și instala panouri fotovoltaice și stații de încărcare a mașinilor electrice.
„Programul Electric Up continuă cu o nouă etapă de finanțate în care se acordă un ajutor de până la 150.000 euro pentru fiecare beneficiar”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, la finalul ședinței executivului.
El a detaliat principalele prevederi ale ediției a doua Electric Up:
- „Trei sferturi din valoarea cheltuielilor eligibile sunt acoperite din fonduri primite prin acest program, IMM-urile urmând să vină cu o finanțare de 25% din valoarea proiectului.
- Totodată, se mărește limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kW, pentru asigurarea consumului propriu și a consumului stațiilor de încărcare de minim 22 kW pentru vehiculele electrice și hibrid, plug in.
- Programul Electric Up 2 va fi finanțat de la bugetul de stat și are un cuantum total de 450 de milioane de lei” -
Pentru ca programul să fie operaționalizat, mai trebuie ca această ordonanță să apară în Monitorul Oficial și apoi Ministerul Energiei să aprobe Ghidul solicitantului în forma finală (prin ordin al ministrului Burduja).
Beneficiarii eligibili în programul Electric Up 2 vor fi:
- companii din sectorul HoReCa (precum hotelurile, restaurantele, barurile),
- microîntreprinderile și firmele mici și mijlocii (IMM - întreprinderi care au sub 250 de angajaţi şi a căror cifră anuală de afaceri nu depăşeşte 50 de milioane euro şi/sau al căror total al bilanţului anual nu depăşeşte 43 de milioane euro) din domenii diverse.
Acestea vor putea obține finanțarea nerambursabilă de la stat pentru proiecte de investiții integrate.
Conform propunerii oficiale de ghid, un astfel de proiect integrat conține:
- sistem de panouri fotovoltaice cu o putere instalată între 27 -150 kWp,
- sistem de stocare minim 30% din energia produsă de sistemul de panouri fotovoltaice (kWh), cel puțin o stație de reîncărcare vehicule electrice și electrice plug-in de minimum 22 kW (2x11 kW)
- și, opțional, sistem electric alternativ de încălzire/răcire.
Proiectul trebuie dimensionat în funcție de necesitățile operatorului economic, iar echipamentele care fac obiectul finanțării vor îndeplini caracteristicile tehnico-economice astfel încât să răspundă în termeni optimi indicatorilor programului de finanțare.
Cheltuielile eligibile cuprind achiziţia de echipamente, cu lucrările de instalare, montaj și punere în funcțiune, precum și cu serviciile necesare implementării proiectului şi care pot fi finanţate de stat.
Programul Electric Up 2 este gestionat de Ministerul Energiei. Urmărește actualizările pe pagina oficială a programului.
Sursa: Strartup Cafe
Lasă un comentariu
Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.